torsdag 17. november 2011

Del 4: Intern organisering og ressursbruk

Alle bedrifters tiltak krever ressurser. Dette gjelder selvfølgelig også for sosiale medier. I denne delen vil jeg fokusere på hvordan Rockheim bør fordele ressursene sine knyttet opp mot de sosiale mediene, basert på de tall og informasjon Rockheim selv har gitt oss.

Dagens struktur
For å gjenta meg selv fra del 1, har Rockheim i følge dem selv 17 faste ansatte i staben. Denne staben kan deles opp i to; nemlig ledelse og administrasjon, samt en fagstab. Administrasjonen innehar bla en direktør (i Petter Myhr) og en planleggingskonsulent. Innenfor fagstaben har de en hovedansvarlig for musikkbiblioteket, en kommunikasjonsansvarlig, en IKT/utviklingsansvarlig/utvikler samt en driftsleder. Videre har de opptil flere konservatorer, formidlere og to rock-historikere. Alt det disse overnevnte til daglig jobber for og med, blir vist fram til besøkende av omtrent 20 guider som jobber deltid. 
     Vi ser her altså at Rockheim har et bredt utvalg av ansatte. Utfordringen i forhold til tiltakene i sosiale medier er naturligvis at svært få av disse trolig knyttes tett opp mot denne satsningen. Direktøren vil alltid ha det overordnede ansvaret, og han vil derfor ha en nøkkeloppgave i forhold til å fordele ressursene til alle deler av bedriften. Gjør han oppgaven sin godt, fordeler han mest ressurser til de områdene som gir mest tilbake. Følger vi alle nye trender og forutsetninger gitt innenfor markedsføring, er det klart og tydelig at dette er sosiale medier. Fokuset på sosiale medier innad i Rockheim er trolig ikke så stort som det fortjener og skal være. Da vi tidligere i høst var på besøk i Rockheim for en innføring, fikk vi høre fra kommunikasjonsansvarlig Magne Gisvold at det stort sett var han som styrte innenfor alt som foregikk på sosiale medier, og at han bare utførte det han hadde tid til. Det meste av det som er blitt gjort til nå er positivt, og Magne har med det gjort en god jobb. Det virker som han sitter med en svært god kompetanse. Derfor er det dumt at han blir såpass alene, og at han ikke rekker å gjøre ting han kanskje ser for seg at vil fungere. Trolig er IKT/utvikling-utviklingsansvarlige også deltagende her, men to personer er likevel ikke nok. Trolig har vedkommende mer ansvar for utvikling på det mer datatekniske nivå også, og har dermed ikke så mye med selve innholdet i de sosiale mediene å gjøre.
     Når jeg med dette videre skal komme med anbefalinger, er de gitt på bakgrunn av den overnevnte informasjonen fra Rockheim. Jeg baserer altså anbefalingene mine på at satsningen innenfor sosiale medier kommer fra 1-2 personer.

Hvordan Rockheim bør organisere seg
Det er viktig å presisere at en forandring i ressursen og organisasjonsstrukturen ikke skal foregå i en stor skala i denne sammenhengen. Selv om sosiale medier inneholder tiltak som på lik linje med mye annet er tidskrevende, så vil de ikke kreve mange nye ansettelser eller sparking. Så drastisk er det ikke nødvendig å være. Rockheim har heller ikke all verdens økonomiske muskler, så for mange av slike foretak vil være dumt. Det handler om å benytte seg av den allerede eksisterende ressursen innad i Rockheim. Så, hva kan Rockheim gjøre for å få mest mulig ut av denne ressursen og på en bedre måte lykkes med sine tiltak i sosiale medier? I all hovedsak dreier det seg om følgende to punkter:
  • Ansette enda en kommunikasjonsansvarlig
  • Utvide arbeidsoppgavene til flere ansatte


Ansette enda en kommunikasjonsansvarlig
Magne har altså selv uttalt at mye av satsningen innenfor sosiale medier ligger på han, og at det er mye mer som kunne blitt gjort, bare forhindret at tiden ikke strekker til. Den beste løsningen på dette er i mine øyne å ansette en person til, slik at Magnes arbeidsoppgaver ikke blir for mye å bite over. Man kan eksempelvis kalle de to stillingene "Kommunikasjonsansvarlig" og "Kommunikasjonsansvarlig i sosiale medier". Hvilken av disse stillingene Magne skal fylle, ligger utenfor min kontroll. Det virker som han har mer enn nok kompetanse til å lykkes i begge, bare ikke på samme tid

Utvide arbeidsoppgavene til flere ansatte
Dersom man velger å ikke ansatte enda en kommunikasjonsansvarlig, er det naturlig å delegere noe av ansvaret på de andre ansatte. De andre ansatte sitter på mye kompetanse, og det som er så bra er at denne kompetansen er forskjellig. Den kan altså brukes til mye, på mange områder. De aller fleste i Rockheim vil jeg tro har en Facebook-profil, og de fleste har med det noe kunnskap om hvordan man oppdaterer status osv. Guidene som jobber på deltid er trolig i en såpass ung alder at de har stor kjennskap til de ulike sosiale mediene i hvert fall. 
     Det skal ikke være et problem å la en eller flere av guidene oppdatere Facebook- og Twitter-statusen med jevne mellomrom når det trengs, så lenge de får riktig opplæring og man passer på at de har de riktige holdningene i forhold til Rockheims verdier og væremåte. Det viktigste er uansett at en slik jobb bør gjøres av ansatte, ikke innleide konsulenter osv. Dette er nettopp fordi at Rockheims tilstedeværelse på de sosiale mediene skal være slik Rockheim ønsker å fremstå, og det vet de aller best selv. 
     Videre kan Rockheim benytte seg av kompetansen til eksempelvis de to rock-historikerne i de sosiale mediene. Disse kan enten skrive som Rockheim selv, eller få sine egne Rockheim-lignende brukere de kan logge på selv med. Eksempelvis "Rockhistoriker Per sier". Poenget er uansett at de skal bruke sin kunnskap til å gi Rockheims besøkende i de sosiale mediene en bredere opplevelse, som gir dybde. De skal føle at Rockheim innehar denne kunnskapen, de skal la seg imponere av det, og "Like" det. Dette kan forekomme på Facebook, i tillegg til at det kan opprettes en blogg som linkes opp til alle de andre sosiale mediene slik at alt holder sammen. Det skal her naturligvis blogges om interessante ting innenfor rockens historie; det historikerne vet. 
     Andre ansatte kan også brukes til dette. Direktøren kan også ha en blogg, hvor han eksempelvis forteller alle besøkende om det daglige livet på Rockheim - fra en direktørs ståsted. Mulighetene er mange.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar